Sultaniye Üzüm Bağları Donun Kurbanı

“`html

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar Manisa’daki Üzüm Bağlarını İnceledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Manisa’daki don felaketi sonucu zarar gören ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağlarını ziyaret etti.

Bayraktar, 10-11 Nisan tarihlerinde yaşanan zirai don olayının etkilerini yakından görmek amacıyla Manisa’ya geldi. Ziyaretine Manisa Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Hüseyin Altındağ ve ilçe ziraat odası başkanları da katıldı. Şehzadeler ilçesindeki Yeşilköy Mahallesi’nde, bağların tamamen zarar gördüğü alanlarda incelemelerde bulundu.

“Tarihimizin En Büyük Afeti”

Manisa’nın Şehzadeler ilçesindeki üzüm bağlarına gerçekleştirdiği ziyaret sonrası bir açıklama yapan Bayraktar, “İklim değişikliği tüm sektörleri, özellikle tarım sektörünü, olumsuz etkiliyor. Son yıllarda görülmeyen bir afetle karşı karşıyayız. Afet sayısındaki artış gözlemleniyor; 2014 yılında afet sayısı 500 iken, 2024’te bu rakam 1250’ye ulaştı. Ancak korkutucu olan, afetlerin şiddetinin artması. Son 30 yıldır görmediğimiz sıcaklık derecelerini bu yıl yaşadık ve 20 dereceye kadar düşüşler gözlemledik. Bu don olayı, hitap ettiğimiz bağlar için yıkıcı sonuçlar doğurdu. Burada, bağların tamamında zarar var, dallar da kuruyor. Bu durum, gelecek yıllarda ürün alamayabileceğimiz anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

“Mevsimlerde Dengesizlik Artıyor”

Mevsimsel kaymaların tarım üreticilerini tehdit ettiğini belirten Bayraktar, “Bu yıl bahar aylarında yaşadığımız kuraklık ve don olayları, üreticilerimiz için sorunlu bir dönem yarattı. Ocak ve Şubat aylarında yağışsız geçen günler, birçok bölgede don olaylarını tetikledi. Mart ayında yaşanan bir don durumu da üzüm bahçelerinde hasara yol açtı. Üreticiler uygun yağışları alamadı ve sıcaklık değerleri anormal seviyelere ulaştı. Üreticilerimizin taleplerini önemle ileteceğiz” ifadelerini kullandı.

“Üreticilerin Beklentileri Var”

Üreticilerin taleplerini dile getiren Bayraktar, “Üreticilerimizin hükümetten destek talepleri var. TARSİM’in hassas zarar tespitleri yapması ve dile getirilen prim talepleri üzerine destek isteniyor. Borç yapılandırılması konusunda da yardımcı olunmasını bekliyoruz” sözlerini kullandı. Ayrıca, düşük faizli kredi imkanlarının ihtiyaç duyduğunu vurguladı ve üreticilere girdi desteği sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

“Sürdürülebilir Üretim Hayati Önem Taşıyor”

Bayraktar, tarımdaki sürekliliğin sağlanmasının önemine vurgu yaparak, “Çiftçilerin desteklenmesi çok kritik. Aksi takdirde, tarımdan göç devam edecek ve genç iş gücümüzü kaybedeceğiz. Devlet, çiftçilerimizin yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olmalıdır” dedi. Aynı zamanda, duyarlı bir tüketici talebinin de üretimi etkileyebileceğine dikkat çekti.

Son olarak, yaşanan don zararıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Bayraktar, “Ülkemizde tüm ziraat odaları ve tarım müdürlerimiz, zarar tespitleri için sahada. Gördüğümüz zarar ya da hasar oranları, gelecekteki ürün arz dengesini etkileyecektir” sözleriyle açıklamalarını tamamladı.

“`

Related Posts

Milyonlarca emeklinin aylığını yükseltecek gelişme! Aylık bağlama oranı değişiyor

Türkiye’de milyonlarca emekliyi ilgilendiren önemli bir düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Mevcut uygulamada her 360 gün (yani bir yıl) için yüzde 2 olan aylık bağlama oranının (ABO), yüzde 3’e çıkarılması teklif edildi. NTV’nin …

Ekonomiyi alt üst eden ABD-Çin ilk görüşmesini gerçekleştirdi

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşını yatıştırma amacıyla Cenevre’de yürütülen müzakereler, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında 2025 başından bu yana yaşanan gerginliğin ardından tarafların ilk yüz yüze teması oldu. Çin Başbakan Yardımcısı He …

Karahan Boğaziçi Üniversitesi’nde konuştu: Belirsizlikler daha yüksek

Finans Zirvesi 2025, Boğaziçi Üniversitesinin ev sahipliğinde, “Belirsizlik Çağında Finansal Dönüşüm” temasıyla düzenlendi. Para politikası, bankacılık, yatırım dinamikleri, finansal teknolojiler ve dijital dönüşüm gibi başlıkların ele alındığı zirve …

Gram altın ne kadar oldu? Ne zaman alınmalı?

Altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında hareketlilik sürüyor. Tarihi rekorları kırdıktan sonra geçen iki haftayı düşüşle geçiren altın, bu hafta toparlanmaya giderek 4 binin üzerinde seyretti. Altın bu …

Tapu bedelini düşük gösterenler dikkat: Evlere tebligatlar gönderilmeye başlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi kayıp kaçaklarına ilişkin denetimlerini sıkılaştırıyor. Geçtiğimiz dönemlerde özellikle kira gelirlerinin beyanı için denetimler hızlanmış, kira gelirini beyan etmeyen mükelleflere yazılar gönderilmişti. Bu kez de konut satışı için harekete geçildi. Satış sırasında tapu harcını düşük göstererek vergi kaçıranlara Gelir İdaresi’nden tebligatlar gönderildi. İşte detaylar…

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir