ABD, Kuzeydoğu Suriye için harekete geçiyor: Trump’ın Özel Temsilcisi Erbil’de Kürt yönetimi ile bir araya gelecek; önce Barzani daha sonra Abdi ile görüşecek

Suriye’de ABD Ambargoyu Kaldırdı ve Kürt Yönetimi ile Görüşmelere Başladı

Suriye’de yeni bir döneme destek veren ABD, Esad yönetimi döneminde uyguladığı ambargoyu kaldırarak Kuzeydoğu Suriye sorununu çözmek için harekete geçiyor. Irak Kürdistan Bölgesi ve Suriye’deki Kürt yönetimi ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirecek. ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, Başbakan Mesrur Barzani ile görüşecek ve ardından Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile bir araya gelecek.

Suriye’nin geçiş dönemi cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi arasında imzalanan anlaşmanın ardından çatışmalar durdu ve anlaşmanın bazı maddeleri uygulamaya konuldu. Ancak, temel konularda anlaşmaya varılamadığı için sorunun çözümü gecikti.

Kuzeydoğu Suriye’de Ademi Merkeziyet (Özerklik veya federasyon) sistemi kurulması kararı, Şam ile ilişkileri yeni bir sürece taşıdı. ABD, tarafları bir araya getirmek için harekete geçerek Şam yönetimi ile Kürt yönetimi arasındaki görüşmelerin devam etmesini sağlamak için ikinci kez adım atıyor.

Barzani ve Abdi ile Görüşmeler Devam Ediyor

Al-Monitor haber sitesine göre, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ile Kuzeydoğu Suriye’nin Özerklik-Federasyon talebini görüşmek üzere buluşacak. Barrack’ın Erbil ziyareti sırasında Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ile de bir araya gelmesi planlanıyor. Abdi ile Barrack arasında, anlaşmaların uygulanması, bölgedeki durum ve geleceğe yönelik konular ele alınacak.

Barzaniler, Özerklik ve Federasyonda Kararlı

Barrack’ın ziyareti, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin, Kuzeydoğu Suriye’deki Kürtlerin hak ve taleplerine saygı gösterilmesini talep etmesinin ardından gerçekleşiyor. Kürdistan yönetimi ile Mazlum Abdi arasındaki görüşmeler sonucunda Ademi Merkezi sistemine karar verilmişti. Kürdistan Bölgesi liderleri, Kuzeydoğu Suriye için özerklik ya da federasyon talebinde bulunmuştu.

Şam’ın Tepkisi

Türkiye ve Şam yönetimi, özerklik veya federasyon taleplerine karşı çıkıyor. Şam, Kürtlerin talebini “Ülkenin bölüneceği” gerekçesiyle reddediyor. Suriye Kürtleri ise, Barrack’ın Şam’ı bölgesel özerklik taleplerini desteklemeye ikna edebileceğine inanıyor. Şara’nın, merkezi hükümetin kontrolünü zayıflatacak yönetim biçimlerine karşı çıkması, görüşmeler sonrası netlik kazanacak.

Related Posts

Erdoğan imzaladı, bu fakülte ve yüksekokullar kapatıldı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı üniversitelerde yeni fakülte ve enstitülerin kurulmasına, bazılarının ise kapatılmasına karar verildi.

Trump, Suriye’ye uygulanan yaptırımları sona erdirdi

ABD Başkanı Donald Trump’tan Suriye’ye yönelik olumlu bir adım geldi. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, “Bugün, Başkan Donald J. Trump, ülkenin istikrar ve barış yolunu desteklemek amacıyla Suriye yaptırım programını sona erdiren tarihi bir …

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kabine sonrası açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kabine sonrası açıklamalar

Ümit Özdağ’dan orman yangınlarıyla ilgili çarpıcı iddia

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde eş zamanlı devam eden orman yangınlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ünlü deprem uzmanı 80 kişinin kanserden öldüğü ili hatırlattı: Sebebi radyoaktivite mi?

Emekli Jeolog Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’da 2017 yılında 80 kişinin kanser nedeniyle öldüğünü hatırlatarak, bölgenin Kuzey Amerika’daki jeolojik yapıya benzediğini, bölgede her yıl 20 bin kadar insanın doğal radyoaktividen kansere yakalandığına dikkat çekti.

Kocaeli’de denize giren kişi boğuldu

Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde denize giren kişi boğuldu. Ayrıca, kentin Karadeniz kıyısında yer alan Kandıra ilçesinde denize girişler yasaklandı.