Küresel Aile Şirketleri Ekonomiye 8,8 Trilyon Dolar Katkı Sağladı

EY ve St. Gallen Üniversitesi’nden Aile Şirketleri Endeksi

Finansman ve vergi hizmetleri şirketi EY, St. Gallen Üniversitesi ile bir araya gelerek hazırlanan “Küresel 500 Aile Şirketi Endeksi”ni kamuoyuna duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre, endeks dünyanın en büyük aile şirketlerinin küresel ekonomiye ne kadar katkı sağladığını açığa çıkarıyor.

Endekste yer alan 500 şirket, 2024 yılında toplam 8,8 trilyon dolar gelir elde etti. Bu rakam, ABD ve Çin’in ardından dünyanın en büyük üçüncü ekonomisine denk geliyor.

Birleşmeler ve satın almalar, dünyanın en büyük aile şirketlerinin büyüme ve sermaye stratejilerinin temelini oluşturmaya devam ediyor. Endekste yer alan şirketlerin yüzde 47’si son iki yıl içinde en az bir birleşme veya satın alma işlemine katıldı.

En büyük 500 aile şirketi, büyüme, istihdam ve faaliyet gösterdikleri toplumlardaki etkileri ile dünya ekonomisine önemli katkılar sunuyor. Açıklanan 242 işlemin yüzde 34’ü, hacim olarak 250 milyon doları aşıyor.

Endekste listelenen şirketlerin yüzde 47’si Avrupa’da, yüzde 29’u Kuzey Amerika’da, yüzde 18’i Asya’da ve yüzde 6’sı ise dünyanın geri kalan bölgelerinde bulunmaktadır. Önceki yıllarda olduğu gibi Avrupa, listenin büyük bir kısmına ev sahipliği yapmaktadır.

Avrupa’da bulunan şirketlerin çoğunluğu Almanya, Fransa, İtalya ve İsviçre gibi ülkelerde faaliyet göstermektedir. Almanya, 78 şirketi ile Avrupa’daki ilk sırayı alırken, Türkiye’den de 7 büyük aile şirketi listede yer almaktadır.

Perakende sektörü, endeksteki şirketlerin toplam gelirinin yüzde 26’sına katkıda bulunarak 2,25 trilyon dolar ile öne çıkmaktadır. Perakendenin gelirinin yüzde 49’u ABD merkezli şirketlerden gelmektedir.

Sektör, dünya çapında 7,18 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır. Perakende sektöründen sonra tüketici ürünleri yüzde 19, üretim yüzde 15 ve mobilite sektörü yüzde 9 ile diğer öne çıkan sektörler arasında yer almaktadır.

Tüketici ürünleri sektörü, 1,5 trilyon dolar gelir ve 4,4 milyon çalışan ile endeksin en büyük ikinci sektörüdür. Üretim ve mobilite sektörlerinde ise Almanya merkezli şirketler en büyük katkıyı sağlamaktadır hem firmalar açısından hem de gelir açısından.

Endekse göre, 16 üretim şirketinin toplam geliri 193 milyar dolar iken, 14 mobilite şirketinin geliri ise 669 milyar dolar olarak kaydedilmiştir.

“Aile Şirketleri 8,8 Trilyon Dolar Gelir Elde Etti”

EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları’nın açıklamalarıyla, EY ve St. Gallen Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan Küresel 500 Aile Şirketi Endeksi’nin, dünya ekonomisine ne kadar katkı sağladığının önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Canoğulları, aile şirketlerinin dinamik ortamlara uyum sağlama konusundaki yeteneklerini, endeksteki 500 şirketin 8,8 trilyon dolar gelir elde etmesiyle göstererek şunları belirtti:

Endekste yer alan şirketlerin uzun vadeli büyümeye odaklanma ve finansal konularda temkinli adımlar atma yetenekleri, başarılı çalışmalarının temelini oluşturmaktadır.

Related Posts

Karahan Boğaziçi Üniversitesi’nde konuştu: Belirsizlikler daha yüksek

Finans Zirvesi 2025, Boğaziçi Üniversitesinin ev sahipliğinde, “Belirsizlik Çağında Finansal Dönüşüm” temasıyla düzenlendi. Para politikası, bankacılık, yatırım dinamikleri, finansal teknolojiler ve dijital dönüşüm gibi başlıkların ele alındığı zirve …

Gram altın ne kadar oldu? Ne zaman alınmalı?

Altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında hareketlilik sürüyor. Tarihi rekorları kırdıktan sonra geçen iki haftayı düşüşle geçiren altın, bu hafta toparlanmaya giderek 4 binin üzerinde seyretti. Altın bu …

Tapu bedelini düşük gösterenler dikkat: Evlere tebligatlar gönderilmeye başlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi kayıp kaçaklarına ilişkin denetimlerini sıkılaştırıyor. Geçtiğimiz dönemlerde özellikle kira gelirlerinin beyanı için denetimler hızlanmış, kira gelirini beyan etmeyen mükelleflere yazılar gönderilmişti. Bu kez de konut satışı için harekete geçildi. Satış sırasında tapu harcını düşük göstererek vergi kaçıranlara Gelir İdaresi’nden tebligatlar gönderildi. İşte detaylar…

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir