AB’den İsrail’e Gazze tepkisi: Ortaklık Anlaşması gözden geçirilecek

AB, İsrail ile Ortaklık Anlaşması’nın Gözden Geçirilmesine Karar Verdi

Avrupa Birliği’nin (AB) İsrail’e bakışında Gazze’de yaşananlar bağlamında ciddi değişiklik sinyalleri dikkat çekiyor.

Geçen yılın sonunda İsrail’e tepki olarak siyasi diyaloğun askıya alınması önerisi destek görmemişken, şimdi Ortaklık Anlaşması’nın gözden geçirilmesine karar verildi.

AB ile İsrail arasındaki Ortaklık Anlaşması, ilişkileri geniş yelpazede düzenleyen bir içeriğe sahip. Anlaşmanın ikinci maddesi, ilişkilerin insan haklarına ve demokratik ilkelere saygı temelinde olacağını vurguluyor.

Hollanda’nın, bu maddenin İsrail tarafından ihlal edilip edilmediğinin tespiti için girişimde bulunduğu belirtiliyor.

  • İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırıları hakkında neler biliniyor?

İnsani yardıma engel sertleştirdi

AB bakanlarının, ikinci madde temelinde gözden geçirme kararı almaları İsrail’e güçlü bir mesaj olarak değerlendiriliyor. Çok sayıda ülkenin İsrail’e karşı daha sert tavır takınmasında bu ülkenin Gazze’ye insani yardımı engellemesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Gözden geçirme sürecini başlatacak olan AB Komisyonu, İsrail’in anlaşmanın ilgili maddesini ihlal edip etmediğini analiz edecek ve sonucu üye devletlere iletecek.

  • Fransa, İngiltere ve Kanada’nın Gazze uyarısı: İsrail’in kredisi tükeniyor mu?

Bir sonraki aşama ne?

İsrail’in anlaşmanın ikinci maddesini ihlal edip etmediğine ilişkin karar, Brüksel’deki AB Komisyonu’nun belirleyici olacak. İhlal durumunda yaptırım önerisinde bulunabilecek.

Komisyon, İsrail’in ihlalde bulunduğunu tespit ederse anlaşmanın askıya alınması teknik olarak mümkün olacak.

Anlaşmanın siyasi kısmının askıya alınabilmesi için üye ülkeler arasında oybirliği gerekiyor. Ticari boyuta yönelik askıya alma işlemi için ise nitelikli çoğunluk yeterli olacak.

Geçmişte de AB ile İsrail arasındaki ilişkiler inişli çıkışlı olmuştu. Üye ülkeler 13 yıl önce Gazze için İsrail’e karşı önlem almış, 2012’de Ortaklık Konseyi askıya alınmış ve on yıl boyunca askıda kalmıştı. İsrail, AB’nin en önemli ticaret ortağı konumunda.

Related Posts

MSB’den Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümü mesajı: Barış ve özgürlüğün teminatı olmaya devam edeceğiz

Milli Savunma Bakanlığı, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Kıbrıs Türk’ü kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık, bırakmayacağız. 51 yıldır süren kararlılıkla barış ve özgürlüğün teminatı olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Eber Gölü’ndeki Flamingoların Ziyareti

Kuraklık nedeniyle Eber Gölü’nün derinliği düştü, flamingolar sonbaharda göç edecek.

Saray’dan yeni anayasa için tek şart: Erdoğan’ın başdanışmanı Mehmet Uçum’dan ‘Referandumsuz olmaz’ çıkışı!

Halkın yeni anayasa talebinin olmadığını savunan görüşlere tepki gösteren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, halkın taleplerinin devrimci yönünü ve geleceğe dair beklentilerini görmezden gelen bu yaklaşımın isabetli olmadığını ifade etti. Uçum, TBMM’de 400 veya daha fazla oyla kabul edilse bile yeni anayasa için referanduma gidilmesinin gerektiğini savundu.

Deniz salyangozu ihracatı 6 ayda 4,5 milyon dolar kazandırdı

Türkiye, deniz salyangozu ihracatından yılın ilk yarısında 4 milyon 561 bin 178 dolar gelir sağladı.

Trump’tan İran’a nükleer tehdidi: Yine yok ederiz

ABD Başkanı Donald Trump, İran topraklarında yeni nükleer tesisler inşa edilmesi durumunda, bu tesislere yönelik de saldırı gerçekleştireceklerini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi …

Bengisu Avcı, Ocean’s 7’yi Başarıyla Geçti

Bengisu Avcı, Kuzey Kanalı’nı geçerek Ocean’s 7’de altı parkur tamamlayan ilk Türk oldu.