Avustralya’da yürürlüğe giren yasanın ardından artık çalışanlar mesai sonrasında işverenlerinden gelen aramaları yanıtlamak ya da mesajları okumak zorunda değil.
“Bağlantıyı kesme hakkı” adı verilen yeni yasa, çalışanların patronları tarafından cezalandırılma korkusu olmadan, isterlerse mesai saatleri dışında iletişimlerini kesmesine olanak tanıyor. Başta Avrupa ve Latin Amerika olmak üzere 20’den fazla ülkede benzer kurallar uygulanıyor.
Geçen yıl yayınlanan bir araştırmaya göre Avustralyalılar yılda ortalama 281 saat ücretsiz fazla mesai yapıyor.
İLETİŞİM YASAK DEĞİL, CEVAP VERMEMEK HAK
Yasa, işverenlerin mesai saatleri dışında çalışanlarla iletişime geçmesini yasaklamazken çalışanlara yanıt vermeme hakkı tanıyor. Ancak, bir çalışanın mesai sonrasında iletişimi kesmesi durumunda bunun makul görülmesi gerekiyor.
Kurallara göre, işverenler ve çalışanlar anlaşmazlıkları kendi aralarında çözmeye çalışıyor. Ancak bu şekilde bir çözüm bulunamazsa Avustralya Adil Çalışma Komisyonu (FWC) devreye girebiliyor. FCW, çalışanın cevap vermeyi reddetmesini makul bulursa işverene mesai saatleri dışında çalışanla iletişim kurmayı yasaklıyor. Eğer çalışanın cevap vermeyi reddetmesini makul bulunmazsa da çalışanın cevap vermesini zorunlu tutuyor.
FCW’nin kararlarına uyulmaması durumunda çalışanlara 19 bin Avustralya dolarına, işverene ise 94 bin Avustralya dolarına kadar ceza verilebiliyor.
SENDİKA KARARDAN MEMNUN
Avustralya Sendikalar Konseyi, bunun çalışanlara makul olmayan mesai dışı iş taleplerini reddetme hakkı vererek daha iyi bir iş-yaşam dengesi sağlamalarına olanak tanıyacağını belirtti.
Bir işyeri uzmanı BBC News’e yaptığı açıklamada yeni kuralların işverenlere de yardımcı olacağını söyledi. Swinburne Teknoloji Üniversitesi’nden John Hopkins, “Daha iyi dinlenen ve iş-yaşam dengesi daha iyi olan personele sahip olan her kuruluş, daha az hastalık izni kullanan ve kuruluştan ayrılma olasılığı daha düşük olan personele sahip olacaktır. Çalışana fayda sağlayan her şeyin işverene de faydası vardır” dedi.
ÇALIŞANLAR BÖLÜNDÜ: FARKLI GÖRÜŞLER VAR
Ancak yeni yasaya çalışanlardan karışık tepkiler geldi. Reuters’a konuşan reklam sektörü çalışanı Rachel Abdelnour, “Bence böyle yasalara sahip olmamız gerçekten çok önemli. Zamanımızın çoğunu telefonlarımıza, e-postalarımıza bağlı olarak geçiriyoruz ve bence bu haliyle kapatmak çok zor” dedi.
Finans sektöründe çalışan bir kişi ise yasanın mükemmel bir fikir olduğunu ancak finans sektöründe yaygınlaşacağını sanmadığını söyledi.
Finans sektörü çalışanı David Brennan, “Gerçeği söylemek gerekirse bizim sektörde tutacağından şüpheliyim. İyi maaş alıyoruz, bizden iş teslim etmemiz bekleniyor ve biz de günün 24 saati iş teslim etmek zorunda olduğumuzu hissediyoruz” dedi.