Prof. Dr. Hamit Hancı, et ve süt ürünlerindeki ölümcül bakterilere karşı uyardı

Prof. Dr. Hamit Hancı: Et ve Süt Ürünlerindeki Ölümcül Bakterilere Dikkat!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancı, gıdalardaki ölümcül bakteriler konusunda uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Hancı, Listeria monocytogenes bakterisinin, buzdolabında üreyebilen en önemli mikroplardan biri olduğunu vurgulayarak, “Tavuk, et ve süt gibi gıdaları iyi pişirirsek, sütümüzü de 70 derecenin üzerinde pişirdiğimiz zaman bakteriler genellikle ölüyor. Risk alanları, özellikle çiğ olan sosis, salam, füme balık ve tavuk gibi gıda ürünleridir” dedi.

Prof. Dr. Hancı, Listeria monocytogenes ve yersinya bakterilerinin çok önemli mikroplar olduğuna dikkat çekerken, bu bakterilerin enfeksiyonlara yol açabileceğini belirtti. Listeria hastalığının Listeria monocytogenes adlı bir bakterinin sebep olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hancı, bu bakterinin özellikle hamilelerde ciddi sonuçlara neden olabileceğini söyledi.

Özellikle hamileler, yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler ve yeni doğanlar gibi risk grubundaki bireylerde enfeksiyonun kan yoluyla yayılabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Hancı, “Menenjit ve beyin iltihabı gibi durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle gıdaları iyi ısıtıp pişirmek önemlidir. Çiğ sosis, salam, füme balık ve tavuk gibi ürünlerin mutlaka pişirilmesi gerekmektedir” dedi.

Hamilelerde özellikle riskin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hancı, “Hamilelikte listeria hastalığı, ölü doğum, düşük gibi sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle kesimhanelerde, üretim yerlerinde ve ev mutfaklarında pişmiş ve pişmemiş etleri bir araya getirmememiz önemlidir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Yumurta ve tavuk üretimindeki düşüşe de değinen Prof. Dr. Nevzat Artık, “Listeria monocytogenes’in artması sebebiyle tavuk eti ve yumurta üretiminde azalmalar yaşandı. Tüketicilerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / MEHMET PAMUK – Sağlık

Related Posts

Yapay Zeka Beynin Çalışma Örüntüsünü Değiştirebilir mi ?

Beynin çalışma örüntüsü yapay zekayla birlikte değişiyor! Teknolojiyi ne kadar bilinçli kullandığımız değişimin seyrini belirliyor!

Ankara’da ishal vakaları arttı, uzmanlar uyarıyor: ‘Temizlik ve sıvı tüketimi önemli’

Ankara’da son dönemde ishal vakalarında artış başladı. Hekimler sıcak havaların da hastalık ihtimalini artırabileceğini söyledi. Hastalığa karşı alınabilecek önlemleri anlatan Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Genel Başkanı Doktor Türkü Yağmur Nehir, yurttaşların temizliğe ve bol sıvı tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Diş sıkma çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığını tehdit ediyor

Çocukların gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık değil hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkileyen ciddi bir sorunun habercisi olduğunu söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, “Diş sıkma tedavi edilmediğinde çocuklarımızın hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Kene vakalarında artış: Uzmanlar uyardı

Yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı uzmanlar uyarıyor. Özellikle Tokat, Sivas, Çorum ve Erzurum’da görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ölümcül olabiliyor. Uzmanlar, korunmak için açık renkli, uzun kıyafetler giyilmesini ve kene görüldüğünde sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyor.