Sayıştay kararı resmileşti: Memura yapılan o yardım geri istenecek!

Sayıştay, koruyucu kıyafetler dahil olmak üzere ayni giyim yardımı ödemelerini “kamu zararı” olarak değerlendirerek zimmet çıkardı. İlk inceleme, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü çalışanları için yapıldı. Sayıştay, 2021 yılında DSİ yönetiminden alınan giyim yardımlarının faiziyle birlikte memurlardan geri alınmasını ve ödemeleri yapmayanlar için haciz işlemi başlatılmasını talep etti. Bu kararın, kamu kurumlarında memurlara giyim yardımı yapan tüm birimleri etkileyebileceği ve yaklaşık 250 bin memurun bundan olumsuz etkilenebileceği belirtildi.

687 MEMURA 4,3 MİLYON LİRALIK ZİMMET

İşçilere uzun yıllardır verilen koruyucu kıyafet yardımı, 2012 yılında memurlara da sunulmaya başlandı. İlk olarak enerji, sanayi ve madencilik sektörlerinde çalışan memurlar bu hakka sahip oldu. Daha sonra bayındırlık, ulaştırma, kültür-sanat, tarım ve ormancılık gibi alanlarda çalışan memurlar da kapsama alındı. Sayıştay, 2021 denetimlerinde çeşitli kamu kurumlarında yapılan “kıyafet yardımı” ödemelerinin kamu zararına neden olduğunu tespit etti. Denetim raporlarına rağmen, Sayıştay Temyiz Kurulu, DSİ’deki ödemelerin usulsüz olduğuna dair 7’ye karşı 4 oyla karar verdi. Bu şekilde 687 memurdan toplamda 4 milyon 383 bin lira zimmet çıkarıldı. Sayıştay, bu tutarın faiziyle birlikte memurlardan tahsil edilmesini öngören kararı DSİ’ye bildirdi. Diğer kamu kurumlarındaki incelemelerin ise devam ettiği belirtildi.

EMEKLİLER VE MİRASÇILAR DA ETKİLENİYOR

DSİ dışındaki kurumlar da denetim sürecine tabi tutulmaya devam ediyor. Sayıştay’ın, diğer kamu kurumlarında da kamu zararı ve zimmet kararları alması bekleniyor. Birçok kurumun 2022 ve 2023 yıllarında giyim yardımı ödemelerine devam ettiği, bazılarının ise 2024 ve 2025’te bu uygulamaya devam ettiği ifade ediliyor. Bu sebeple her bir yıl için memurlardan ortalama olarak 20 bin lira civarında zimmet çıkarılabileceği belirtiliyor. Yetkililer, zimmet ve icra işlemlerinin emekli memurları da kapsayacağını ve hatta vefat eden memurların mirasçılarına kadar uzanabileceğini vurguladı.

Related Posts

İktidara yakın sendika AKP önünde eyleme gidiyor!

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 81 ildeki sendika başkanlarıyla birlikte toplantı yaptı. Toplantıda alınan kararlara göre TÜRK-İŞ, 5 haftalık bir eylem takvimi oluşturdu. Takvime göre işçiler 81 ilin AKP il binaları önünde kitlesel basın açıklaması yanı sıra iş yerlerinde bir günlük iş bırakma eylemi yapacak.

TCMB açıkladı: Kısa vadeli dış borç nisanda azaldı

TCMB açıkladı: Kısa vadeli dış borç nisanda azaldı

Vergi paketi TBMM’de: ÖTV ve teşvikler değişiyor

Gelir İdaresi’nin hazırladığı teklifle, vergi sisteminde adaletin sağlanması ve suiistimallerin önlenmesi amaçlanıyor. Piyasa dengeleri gözetilerek ÖTV ve KDV uygulamalarında da güncellemeye gidilecek.

Otomotiv üretiminde yüzde 1,4’lük düşüş

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, yılın ilk 5 aylık döneminde otomotiv ihracatı adet bazında geçen yılın aynı dönemine yüzde 5 artarak 440 bin 221 oldu

Japonya’nın faiz kararını pas geçmesi bekleniyor

Merkez Bankalarının faiz kararlarının açıklanacağı haftada piyasalarda jeopolitik gerilimin etkisi hissediliyor. Japonya Merkez Bankası’nın bu hafta faiz kararını açıklaması bekleniyor.

İsrail İran’ı bombaladı: Petrol fiyatları fırladı

Başkent Tahran’da çok sayıda noktada patlama sesleri duyulurken, İsrail tarafından yapılan açıklamada saldırının hedefinde nükleer saldırılar ve siyasetçiler olduğu ifade edildi. Saldırıların ardından brent petrol fiyatları yüzde 5 oranında artarak …