Sıcaklık değişiminin tarla ve bahçe ürünlerinde kayıplara neden olacağı belirtiliyor: Ülke tarımı ‘don’du

İklim Krizi Tarımı Vurdu: Zirai Don Felaketi Üreticiyi Çaresiz Bıraktı

İklim krizinin etkisiyle mevsim normallerinin üzerinde ve altında seyreden sıcaklıklar tarım sektörünü olumsuz etkiledi. Son bir ayda önce Akdeniz, ardından İç Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinde yaşanan zirai don felaketi, üreticileri çaresiz bıraktı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Üretimin devamlılığı için üreticilerimize destek olmalıyız ve zor durumda olan çiftçilerimizin yanlarında olmalıyız” açıklamasında bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal ise ülkemiz genelinde etkili olan zirai don felaketinin tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, zarar gören tüm üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Güldal, benzer afetlerin bir daha yaşanmamasını umut etti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Samsun’da düzenlenen “Millet iradesine sahip çıkıyor” mitinginde zarar gören yerlerin afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu. Özel, bu önerileri TBMM’ye teklif sunacaklarını ve iktidarın reddedeceğini ifade etti.

Çeşitliliğe Önem Verilmeli

Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı İpek Süer Topuzoğlu, ülke tarımında monokültür olarak tanımlanan tek ürün üretiminin iklim değişikliklerine karşı hassas olduğunu belirterek çeşitliliğe yönelik üretim sistemlerinin önemini vurguladı. Topuzoğlu, çeşitliliğe dayalı üretim sistemlerinin ekonomik ve ekolojik direnci güçlendirdiğini ifade etti.

Çukurova Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Burak Öztornacı ise tarımsal sigortacılığın geliştirilmesi ve tarımsal planlamanın yapılması gerektiğini belirterek yaşanan don felaketinin tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.

Birçok Ürün Zarar Gördü

Son bir ayda farklı bölgelerde yaşanan zirai don felaketi nedeniyle birçok üründe zarar meydana geldi. Akdeniz’de patates, salatalık, marul, kabak, şeftali, kayısı, nektarin, erik ve karpuz, Ege ve Trakya’da üzüm bağları, Malatya’da kayısı, Karadeniz Bölgesi’nde fındık, İç Anadolu Bölgesi’nde elma, patates, erken ekilen şekerpancarı, meyve bahçeleri ile birlikte birçok ilde tarla bitkileri ve meyveler büyük zarar gördü.

Related Posts

Bakan Bayraktar açıkladı: Yeni bir ‘rekor kurulu gücü’ devreye alacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2024’te rüzgar ve güneş enerjisinde 6 bin 818 megavat kurulu gücün devreye alındığını belirterek, “Bununla bir rekor kırıyoruz. Bu yıl inşallah bu rakamın üzerine çıkacak, yeni bir ‘rekor kurulu gücü’ devreye alacağız” dedi.

Gram altında makas uçtu: 7 Yıl önce bu fiyata gram altın alınıyordu!

Altın alım-satımında makas aralığı yükselişe geçti. Gram altın alım-satım makası 140-175 lira arasında değişiyor. 7 yıl önce bu fiyata 1 gram altın alınabiliyordu.

Boğaz’ın incisi köşk 950 milyon liraya satılacaktı… Beklenmeyen karar çıktı

Daha önce FETÖ firarisi Akın İpek’e ait olan İstanbul Bebek’teki Beyaz Köşk açık artırma ile satışa çıkarılmıştı. Sahil yolunda denize nazır manzarası kapanmaz nitelikteki köşk 950 milyon lira + KDV’den düşük olmayacak fiyattan ihaleyle satılacaktı …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Çekirdek kahve ithalatında vergi sıfırlandı

Resmi Gazete’de yayınlanan karar doğrultusunda en az gelişmiş ülkeler (EAGÜ) ile İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinden yapılan çekirdek kahve ithalatında gümrük vergisi yüzde 0’a indirildi. 

Dev bankanın tahmini sonrası gözler piyasalarda! Gram altın 5 bin lira olur mu?

Altın fiyatları geçen hafta sert düşüş gösterdikten sonra yeni haftada hızlı bir çıkış yakaladı. Salı günü gram altın fiyatı 4 bin 200 lirayı geçerken, ABD’li dev bankadan bir tahmin geldi. Goldman Sachs, ons altın için 4 bin dolar hedefini koruduğunu açıkladı. Peki gram altın fiyatı 5 bin lirayı görür mü? İşte cevabı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir